söndag 7 december 2008

Plommonpaj med amarettogrädde

Denna plommonpaj serverades på senaste 2 GRÖNA. Om man vill kan man ha i malen nejlika i fyllningen, men det går också alldeles utmärkt att strunta i det.



Plommonpaj med mandelgrädde ca 10 bitar
Pajdeg
3 dl mjöl
150 g mjölkfritt margarin
3 msk strösocker

Finfördela margarinet i mjölet och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt en timme och tryck sedan ut pajdegen i en form. Förgrädda skalet 10 minuter i 200 grader.

Fyllning
300 g mandelmassa
100 g mjölkfritt margarin
1 dl havregrädde
2 msk maizena
ev. lite malen nejlika

8 plommon

Dela plommonen på mitten. Smält margarinet och riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa med det smälta margarinet och havregrädde. Rör ut maizena i lite vatten och blanda med resten av fyllningen. Häll den i pajsaklet och tryck sedan ner plommonen. Grädda ca 30 minuter.

Mandelgrädde
75 g skållad skalad mandel
1,5 msk strösocker
1 tsk pressad citron
1 tsk mjölkfritt margarin

1 pkt go greens vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
ev. 1,5 msk amaretto (mandellikör)

Rosta mandeln 10 min i ugnen. Smält socker och citronsaft i en stekpanna. Lägg i mandlarna när sockret är gyllenbrunt. Rör om. Rör i smöret och vänd runt. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret och vispa sedan ner amaretto. Vänd ner de kanderad mandlarna och servera pajen med mandelgrädden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du borde få nobelpriset i gastronomi!