måndag 22 december 2008

Julfalafel och filoknyten

Så, här kommer de sista varmrättsrecepten från julbordet jag och Emil ordnade. Själv är vi nu ganska mätta på julmat efter att ha stått i köket i över en vecka, men några klassiska julrätter dyker nog ändå upp på julafton. Kommentera gärna om ni använder er av recepten, det är roligt att höra vad ni tycker.

Kikärtsbollar med muskot och kanel aka julfalafel
3 dl kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 röd lök
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk vatten
en nypa cayennepeppar
1 tsk malen kanel
½ riven muskot

Blötlägg kikärtorna över natten. Skölj dem och mixa med vitlök, lök och vatten. Blanda i kryddorna och forma sedan till lagom stora bollar. Fritera dem några minuter tills de blir gyllenbruna eller grädda dem i ugnen ca 15 minuter i 225 grader.


Filoknyten med rödbeta, tofu och pepparrot
filodeg
inlagda rödbetor
tofu
pepparrot
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Tina filodegen och skär arken i lagom stora bitar. Smula tofun och blanda den med hackade rödbetor och pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Lägg en matsked av fyllningen på ett ark filodeg och vik ihop till ett paket. Grädda dem i ugnen ca 15 minuter.


Filoknyten med savoykål, hasselnötter och kanel
filodeg
savoykål
purjolök
hasselnötter
kanel
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Tina filodegen och skär arken i lagom stora bitar. Strimla savoykål och purjolök och fräs det mjukt i lite olja. Tillsätt grovhackade hasselnötter och kanel och låt fräsa några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg en matsked av fyllningen på ett ark filodeg och vik ihop till ett paket. Grädda dem i ugnen ca 15 minuter.

1 kommentar:

Zarah sa...

Lät riktigt, riktigt GOTT! Särskilt det sista knytet! :D