tisdag 22 januari 2008

Nyårsmaten

Här kommer fler recept på nyårsmaten. Till förrätt serverades avokadomousse (avokado, limesaft, lite yoghurt, salt och peppar) samt en baba ganouj-liknande röra på små salta kex och till mellanrätt serverades en slät, grön ärtsoppa inspirerat av ett DN-recept. Creme ninon ska serveras med champagne eller mousserande vin, men vi hoppade över det och serverade soppan med en liten klick skummad mjölk och lite tångkaviar istället.

Créme ninon förrätt till 8 personer (eller 4 vanliga portioner)
2 schalottenlökar
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
600 g frysta gröna ärter
2 tsk rivet limeskal
salt, vitpeppar
1 msk limesaft

Till servering:
varm, skummad sojamjölk
cavi-art tångkaviar

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna, vatten, buljongtärningar och limeskal och låt koka i 8-9 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med lite salt (inte för mycket, kaviaren är salt den med), vitpeppar och limesaft. Värm sojamjölken i en kastrull och skumma den. Skeda över lite mjölkskum och lägg på lite tångkaviar i varje soppskål vid serveringen.

Till varmrätt blev det en vitlöksdoftande risotto. Vi gjorde risotto efter det här receptet som finns på baksidan av rispaketet, samt tillsatte vitlök. Istället för parmesanost kan du ta tofutti creamy smooth eller vegansk parmesanost. Risotton serverades med dessa paprikabakelser till, här nedan ser de bleka och trista ut eftersom de ännu inte har varit inne i ugnen .



Paprikabakelse med belugalinser

filodeg
röd paprika
belugalinser
finhackad rödlök
tofutti creamy smooth eller liknande
hackad salvia
hackad persilja
salt, svartpeppar

Tina filodegen i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225 grader, gärna med grillfunktion. Kärna ur och dela varje paprika i fyra delar. Lägg dem sedan med skalsidan upp på en plåt och grilla tills skalet blir svart och bubbligt. Låt dem sedan svalna och dra av skalet. Eller köp helt enkelt färdiggrillade paprikor.

Koka linserna mjuka och blanda dem sedan med finhackad rödlök, tofuttiost, örter och salt och peppar. Lägg ut två filodegsark på varandra på en stor skärbräda. Lägg sedan paprikabitar i två rader jämte varandra längs långsidan på filodegsarket (1).



Klicka på lite av linsröran (2) och skär sedan mellan paprikabitarna (3). Rulla ihop varje bit från nedersidan uppåt som när du gör kanelbullar. Ställ bakelserna på en bakplåtsklädd plåt (eller som vi gjorde, i bullformar). Pensla utsidan med lite sojamjölk och grädda sedan bakelserna i ca 15 minuter i 225 grader. Ta av bullpappret vid serveringen.


Nattamaten bestod av diverse plockmat, bland annat marinerad tofu och bruschetta med tapenade.

Örtmarinerade tofutärningar
fast tofu
finhackad vitlök
färsk basilika
färsk oregano
olivolja (eller ännu hellre, oljan från en burk soltorkade tomater eller inlagda oliver eller liknande)
salt, svartpeppar

Tärna tofun och blanda alla ingredienser. Låt tofun marineras några timmar innan servering.

Inga kommentarer: